Vexilologie


Vexilologia (alternativ vexilogia) este domeniul care se ocupă cu studierea scolastică a steagurilor. Termenul a fost pentru prima dată folosit de către Dr. Whitney Smith din Statele Unite ale Americii, în 1958, autor a multor articole, studii şi cărţi pe această temă. A fost considerată pentru mult timp ca fiind o subdiciplină a heraldicii, şi este încă considerată astfel ocazional; de asemenea este considerată ca o ramură a semioticii.[1]

Vexilologia este definită formal în Constituţia FIAV ca fiind "creaţia şi dezvoltarea de cunoştinţe despre steaguri de toate tipurile, formele şi funcţiile şi a teoriilor ştiinţifice şi principiilor bazate pe aceste cunoştinţe.

Orice persoană care studiază steaguri este un/o vexilolog(ă), iar cineva care concepe steaguri este numit un/o vexilolograf(ă).

Cuvântul vexilologie este un cuvânt compus, generat fiind de latinescul vexillum şi completat cu sufixul –ologie, care înseamnă studiul a. Vexillum a fost un gen particular de steag utilizat de legiunile romane în timpul existenţei Republicii Romane şi a Imperiului Roman. Spre deosebire de steagurile moderne, care sunt suspendate de un catarg vertical, vexillum-urile (vexilla, plural în latină), steaguri de formă pătrată, erau ataşate de o bară orizontală, care la rândul său erau ataşate de lănci.

Vexilologii sunt activi în numeroase asociaţii naţionale şi regionale care fac parte din Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Vexilologie, FIAV (denumirea acesteia în franceză este Fédération internationale des associations vexillologiques). O dată la doi ani, FIAV organizează Congresul Internaţional de Vexiloogie, sau International Congress of Vexillology, conform denumirii sale din limba engleză. Spre exemplu, ICV 2005 a fost organizat în Buenos Aires, Argentina). Activitatea vexilologiştilor utilizând Internetul este axată pe website-ul Flags of the World şi liste de e-mail.

Vexilologi şi vexilografi importanţi

* Emilio Aguinaldo, designer al steagului Filipinelor
* Graham Bartram
* Manuel Belgrano, designer al steagului Argentinei
* William Crampton
* John Eisemann, designer al steagului statului Ohio, Statele Unite ale Americii
* Robert G. Heft, designer al actualului steag al SUA, cel care are 50 de stele, corespunzând celor 50 de state ale Statelor Unite
* Francis Hopkinson, designer (conform unor istorici) al steagului american
* Lu Hao-tung, designer al aşa-numitulu Cer Albastru cu un Soare Alb steagul Taiwan-ului
* Francisco de Miranda, designer al steagului Venezuelei
* Betsy Ross, designer (conform legendei din jurul istoriei steagului SUA) al steagului Statelor Unite ale Americii
* Whitney Smith
* Zeng Liansong, designer al steagului Republicii Populare Chineze

0 comments: