Formă şi substanţă


Noţiunea saussuriană de substanţă este foarte asemănătoare celei aristotelice şi scolastice de materie: dar acum s-a încetăţenit în lingvistică sensul saussurian. Marmura ca substanţă reprezintă potenţial o mulţime de obiecte; ea va deveni un lucru şi nu altul ca urmare a impunerii unei anumite forme (structuri). Acelaşi lucru se întâmplă şi cu limba ca rezultat al impunerii unei structuri asupra a două categorii de substanţe: sunetul şi gîndirea.
Semnificaţia unui cuvînt derivă din impunerea unei structuri asupra continuumului gîndirii. “Gîndirea este o nebuloasă în care nimic nu este cu necesitate delimitat. Nu există idei prestabilite şi nimic nu este distinct înainte de apariţia limbii” (CLG: 155).
Limba este comparabilă cu o foaie de hîrtie: gîndirea ar fi faţa foii, iar sunetul reversul acesteia; nu putem decupa faţa hîrtiei fără a decupa ipso facto şi versoul ei. La fel în limbă nu vom putea izola nici sunetul de gîndire, nici gîndirea de sunet decît printr-o abstracţie al cărei rezultat ar ţine de psihologia pură sau de fonologia pură. În fapt lingvistica operează pe terenul limitrof în care elementele celor două ordini se combină: această combinare produce o formă, nu o substanţă

0 comments: